wo 2 september 2020

STICHTING ORGANISATIE OUDE MUZIEK

Locatie: 
 Grote Kerk te `s-Hertogenbosch


Israel Golani

Israel Golani
Israel Golani slaagde cum laude voor zijn studie muziekwetenschappen aan de universiteit van Tel-Aviv. Daarnaast studeerde hij luit, barokgitaar en theorbe. Als continuospeler heeft hij al bij veel Europese orkesten zijn diensten bewezen. Hij speelde bijvoorbeeld met het Koninklijk Concertgebouworkest, musicAeterna, B’Rock en het Gabrieli Consort. Israel presenteerde in 2013 zijn eerste album Raclerie Universelle, waarin zijn passie voor zeventiende-eeuwse barok- en renaissancemuziek hoorbaar is. Zijn volgende cd Dolent Départ met muziek voor renaissanceluit en - gitaar komt in 2021 uit.


Adriàn Rodríguez van der Spoel 
Adriàn Rodríguez van der Spoel werd geboren in Rosario in 1963 en is een Argentijns-Nederlands dirigent, zanger, barokgitarist en componist. Hij leidt het ensemble Música Temprana, gespecialiseerd in de interpretatie van oude muziek uit Latijns-Amerika en Zuid Europa. Als gastdirigent was hij betrokken bij de Nationale Koren, Nieuw Vocaal Amsterdam, Cappella Amsterdam en de Japanse ensembles Contraponto, Anthonello en Cappella. Als docent is hij verbonden aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag waar hij polyfonie doceert, en de Kurt Thomas Cursus voor koordirectie. Hij is gastdocent geweest aan de Conservatoria van Amsterdam, Utrecht, Tilburg, Leipzig en Buenos Aires. Zijn boek Bailes, Tonadas & Cachuas - The music of the Codex Trujillo del Perú. 18 c. is het resultaat van jarenlang onderzoek. 


Paulina van Laarhoven 
Paulina van Laarhoven studeerde gamba bij Margriet Tindemans en volgt later lessen bij Jordi Savall en Wieland Kuijken. In 1985 voltooide Van Laarhoven haar UM-examen viola da gamba. Haar interesse in de uitvoeringspraktijk van de basso continuo bracht haar bij de lang vergeten lirone. Op dat instrument wordt zij beschouwd als een van ‘s werelds toonaangevende spelers. Samen met de luitist Mike Fentross richt zij het ensemble La Sfera Armoniosa op. Op concertpodia in Europa zowel als Noord- en Zuid-Amerika, Afrika en Japan speelde zij met verschillende oudemuziekensembles, waaronder Tragicomedia en La Fenice. In 1997 begon een lange samenwerking met het Huelgas Ensemble. Later sloot ze zich aan bij L’Arpeggiata en Música Temprana. 
  
Luciana Cueto 
De Argentijnse mezzosopraan Luciana Cueto studeerde in 2006 af aan de afdeling Vroege Vocale Muziek van het Brabants Conservatorium. Tijdens haar studie volgde ze lessen bij Dr. Rebecca Stewart en de mezzosopraan Xenia Meijer. Als aanvulling op haar muziekopleiding studeerde Luciana viola da gamba bij Paulina van Laarhoven. Als freelance zangeres werkte ze samen met tal van ensembles zoals Elyma, La ViolettaEgidius Kwartet, Delphin de Música, Schola Cantorum Brabantie en Música Temprana. Haar fascinatie voor vroege Iberische muziek bracht haar ertoe de ensembles So el Ençina en Romanza te creëren, beide gericht op de studie en interpretatie van Spaanse middeleeuwse en renaissancemuziek. 

Juan Ponce ca. 1472-na 1520

Allá se me ponga el sol
(uit: Cancionero de Palacio, Spanje ca. 1520)


Diego Ortiz 1510-1576
Ricercada IAnoniem
Entra Mayo y sale abril
(uit: Cancionero de Palacio)

Diego Ortiz
Ricercada VIII


Anoniem
Miño amor dexistes ay
(uit: Cancionero de Palacio)

Manuel Machado 1590-1646
Dos estrellas le siguen
(uit: Cancionero de Sablonara, Madrid ca. 1625)


Francisco Perpiñá
¡Vaya de Jácara!


Gregorio de Zuola (ed.) ca. 1645-1709
Entre dos alamos
Marizápalos
Yo se que no ha de ganar
(uit: Codex de Zuola, Peru 17de eeuw)

Anoniem
El Congo
(uit: Codex Trujillo del Perú, ca. 1782)


Anoniem
El cielito
(uit: Noticia de Arequipa, Peru 1816)

Gustavo Leguizamón 1917-2000
Zamba de Lozano, tekst: Manuel Castilla
Zamba del Laurel, tekst: Armando Tejada Gómez

Atahualpa Yupanqui 1908-1992
La Colorada


Gustavo Leguizamón
Juan del Monte
Zamba del carnaval
Luciana Cueto mezzosopraan, percussie
Paulina van Laarhoven viola da gamba
Adrián Rodríguez van der Spoel tenor, gitaar, vihuela

 

terug