Actie Moldaviƫ Actie Moldaviƫ
Brabant voor Moldavië

Namens de diaconie vragen wij uw aandacht voor het project ‘Brabant voor Moldavië’. Dit is een samenwerkingsverband tussen diverse kerken in Brabant die gezamenlijk enkele projecten van Kerk in Actie in dit land ondersteunen.
Moldavië is zo groot als België en ligt ingeklemd tussen Roemenië en Oekraïne. Het heeft banden met de Europese Unie én met Rusland. Het kent een lange geschiedenis van overheersing door verschillende machthebbers.
Als je mensen in Nederland vraagt wat ze van Moldavië weten, noemen ze twee dingen: dat dit het armste land van Europa is en dat het meedoet aan het Songfestival. Bijna niemand is er geweest. Moldavië heeft dan ook een van de laagste toerismecijfers ter wereld. Het land heeft een politiek systeem dat ernstig rammelt en bol staat van corruptie. Zonder geld of zonder de juiste vrienden zijn zelfs onderwijs en gezondheidszorg moeilijk toegankelijk.
Dit alles maakt Moldavië het armste land van Europa. De salarissen zijn extreem laag en de pensioenen zo mogelijk nog lager: 50 euro per maand. Een groot deel van de beroepsbevolking voelt zich dan ook gedwongen voor korte of langere tijd in het buitenland te gaan werken. Ze laten hun kinderen en ouders alleen achter en proberen in Europa of Rusland aan een beter inkomen te komen.
Kerken en christelijke organisaties zetten zich in voor de kinderen en de ouderen die door deze arbeidsmigratie alleen achterblijven en niet de zorg en aandacht krijgen die ze nodig hebben. Kerk in Actie steunt een viertal projecten in Moldavië, die vooral gericht zijn op kinderen en ouderenzorg.

De diaconie- en ZWO-collectes van de maand december zijn bestemd voor deze actie. Wij zullen de opbrengst doneren aan het project voor kwetsbare ouderen, die ernstig getroffen worden door de armoede in het land.
Meer informatie vindt u op de volgende site:

Daarnaast kunt u ook een bijdrage leveren door online wijn te bestellen. Een deel van deze opbrengst gaat ook naar Moldavië.
De wijn is te bestellen via de volgende site, en de bestelling zal bij u langs gebracht worden.

Alvast dank voor uw bijdrage.