Open kerk en exposities Open kerk en exposities
Open kerk

Op woensdag- en zaterdagmiddag zijn de deuren van de Grote Kerk geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Belangstellenden kunnen gewoon binnenlopen voor een bezichtiging, een concert, een rondleiding, een praatje of om even tot rust te komen. Open Kerk betekent dat we een open, gastvrije gemeente willen zijn midden in de Bossche samenleving. Open Kerk wordt georganiseerd door vrijwilligers van binnen en buiten de protestantse gemeente. De gasten worden te woord gestaan en krijgen antwoord op eventuele vragen of toelichting op bijzonderheden over de kerk, onze kunstexposities en muziek op de zaterdag om 17.00  (Bachcantates, evensongs en orgelconcerten) Voor meer informatie over muziek klik hier Data Open Kerk

Iedere woensdag- en zaterdagmiddag is de kerkzaal van de Grote Kerk open voor publiek van 13.00 tot 16.00 uur.


Expositie: 'Vermist in Guatemala. Niet vergeten'

Van zondag 20 september tot en met zaterdag 15 november is de fototentoonstelling: 'Vermist in Guatemala. Niet  vergeten' te zien in de Grote Kerk. De foto's zijn genomen door Piet den Blanken. Deze expositie gaat over de meer  dan honderd vermiste mannen en vrouwen uit het stadje Santa Lucía Cotzumalguapa aan de tropische zuidkust van Guatemala. Alle slachtoffers waren actieve kerkleden die begin 1980 betrokken waren bij een staking voor een menswaardig loon op de suikerrietplantages van Santa Lucía. Uit angst voor represailles hebben de families van de slachtoffers jarenlang gezwegen. 
Daar kwam verandering in toen zij met steun van Solidaridad drie foto gedenkboeken schreven over hun verdwenen geliefden. De boeken bevatten de bewijslast voor de aanklacht tegen de Guatemalteekse staat die de nabestaanden onlangs indienden bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Onder andere in Brabants Dagblad en het AD werd aandacht besteed aan de internationale rechtszaak van Santa Lucía. Bij de verdere behandeling van de internationale rechtszaak worden de families van Santa Lucía begeleid en ondersteunde door Impunity Watch een internationale mensenrechtenorganisatie die is ontstaan uit het mensenrechten werk van Solidaridad in Guatemala. 
De foto’s tonen het gezicht van de familieleden van de slachtoffers en geven een beeld van het harde werk op de suikerrietplantages, de kerk van Santa Lucía, het archief van de nationale politie en van het laboratorium voor DNA-onderzoek dat nodig is om de vermisten te zoeken. 

Expositie 75 jaar VN
Naast de expositie ‘Vermist in Guatemala, niet vergeten’ is er nu nog een tweede expositie ’75 jaar VN’. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft ons gevraagd of deze expositie ook in onze kerk mocht staan. Beide exposities zijn te zien tijdens Open Kerk op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 - 16.00 uur en eindigen op 19 november.
75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. In datzelfde jaar werden de Verenigde Naties opgericht. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn de belangrijkste oprichtingsidealen van de VN. Al vanaf 24 oktober 2020 staan we stil bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. En de rol die eenieder hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag en morgen.
In deze tentoonstelling vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen over de impact van de VN op hun persoonlijk leven.
Warm aanbevolen met inachtneming van de Coronamaatregelen (maximaal 30 personen).


Meer informatie

Inloopspreekuur:
Elke woensdag- en vrijdagmiddag van 13.30 - 14.30 is er een pastor aanwezig.


Contactpersoon:
Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Hans Rinkel (06-19448080; hans.rinkel@home.nl)


terug