Exposities Exposities


Expositie: 'Vermist in Guatemala. Niet vergeten'

Van zondag 20 september tot en met zaterdag 15 november is de fototentoonstelling: 'Vermist in Guatemala. Niet  vergeten' te zien in de Grote Kerk. De foto's zijn genomen door Piet den Blanken. Deze expositie gaat over de meer  dan honderd vermiste mannen en vrouwen uit het stadje Santa Lucía Cotzumalguapa aan de tropische zuidkust van Guatemala. Alle slachtoffers waren actieve kerkleden die begin 1980 betrokken waren bij een staking voor een menswaardig loon op de suikerrietplantages van Santa Lucía. Uit angst voor represailles hebben de families van de slachtoffers jarenlang gezwegen. 
Daar kwam verandering in toen zij met steun van Solidaridad drie foto gedenkboeken schreven over hun verdwenen geliefden. De boeken bevatten de bewijslast voor de aanklacht tegen de Guatemalteekse staat die de nabestaanden onlangs indienden bij de Inter-Amerikaanse Commissie voor de Mensenrechten in Washington. Onder andere in Brabants Dagblad en het AD werd aandacht besteed aan de internationale rechtszaak van Santa Lucía. Bij de verdere behandeling van de internationale rechtszaak worden de families van Santa Lucía begeleid en ondersteunde door Impunity Watch een internationale mensenrechtenorganisatie die is ontstaan uit het mensenrechten werk van Solidaridad in Guatemala. 
De foto’s tonen het gezicht van de familieleden van de slachtoffers en geven een beeld van het harde werk op de suikerrietplantages, de kerk van Santa Lucía, het archief van de nationale politie en van het laboratorium voor DNA-onderzoek dat nodig is om de vermisten te zoeken. 

Expositie 75 jaar VN
Naast de expositie ‘Vermist in Guatemala, niet vergeten’ is er nu nog een tweede expositie ’75 jaar VN’. De gemeente ’s-Hertogenbosch heeft ons gevraagd of deze expositie ook in onze kerk mocht staan. Beide exposities zijn te zien tijdens Open Kerk op elke woensdag- en zaterdagmiddag van 13.00 - 16.00 uur en eindigen op 19 november.
75 jaar geleden werd Nederland bevrijd. In datzelfde jaar werden de Verenigde Naties opgericht. Internationale solidariteit en een gezamenlijke inzet voor vrede en veiligheid zijn de belangrijkste oprichtingsidealen van de VN. Al vanaf 24 oktober 2020 staan we stil bij het belang van deze idealen en de rol die de VN hierin heeft gespeeld. En de rol die eenieder hierin kan spelen, de afgelopen 75 jaar, vandaag en morgen.
In deze tentoonstelling vertellen ooggetuigen, hulpverleners, militairen, activisten en anderen over de impact van de VN op hun persoonlijk leven.
Warm aanbevolen met inachtneming van de Coronamaatregelen (maximaal 30 personen).

Exposeren kunstwerken

Wij bieden kunstenaars de mogelijkheid om hun werk te exposeren in de Grote Kerk, een grootse ruimte met fraaie lichtinval in het hart van de stad. De tentoonstellingscommissie organiseert vijf tot zes tentoonstellingen per jaar. De exposities zijn toegankelijk tijdens Open Kerk  Informatie over de actuele expositie vindt u hier

Het te exposeren werk kan zowel maatschappelijk, religieus, sociaal of actueel zijn. Exposities kunnen aspecten van de christelijke traditie interpreteren of becommentariëren of ze kunnen meer algemeen de gevoelens van de tijd uitdrukken. Ze bevatten schoonheid, zetten aan tot debat, brengen spiritualiteit op gang of ontroeren.

De te exposeren werken hebben professionele kwaliteit en passen binnen de sfeer en functie van de kerk.

Wanneer u belangstelling heeft om uw werk te exposeren kunt u contact opnemen met de tentoonstellingscommissie via kunstindekerk@pgdenbosch.nl
In overleg bespreken we de mogelijkheden, periode, en voorwaarden. Uw aanwezigheid bij een of meerdere openstellingen wordt op prijs gesteld. Mocht tijdens de expositie een werk en/of kaarten verkocht worden dan vragen wij daarvoor 10% van de verkoopprijs.

                                                              
 
terug